Dag 24; ma 13/9; naar Karel de Grote in Aken
Door: Henk van Bentum
Blijf op de hoogte en volg Henk
13 September 2021 | Duitsland, Aken
De hele dag prachtig nazomerweer, naar mijn gevoel nu al weken lang. Daar heb ik maar mee geboft. Vanochtend nevels in de heuvels, de zon brak al snel door en wat lichte bewolking. De windmolens draaiden loom op een zuchtje wind.
Vanmorgen op het vrijwel hoogste punt van de Vennbahn nog een herinnering aan de Maas, namelijk het passeren van de waterscheiding tussen de Rijn en de Maas. De riviertjes gingen opeens de andere kant op stromen.
De route loopt door het grensgebied van België en Duitsland. Soms in België, soms in Duitsland. De spoorlijn zelf is Belgisch. Dat is ooit per verdrag geregeld. Dat betekent dat er Duitse enclaves in België liggen, die dus door de spoorlijn afgesloten zijn van Duitsland.
De Vennbahn loopt langs het natuurgebied van de Hoge Venen, In het verleden een vrijwel ondoordringbaar veengebied. Wij zijn ooit nog eens een paar dagen op vakantie geweest in Monschau en hebben daaruit de Hoge Venen verkend.
De eerste indruk van Aken was chaotisch. Brede, drukke wegen, omleidingen, herrie en stank. Toen ik eenmaal in de vrijwel autovrije binnenstad was, leek het weer vakantie: een kathedraal met het oudste deel nog uit de tijd van Karel de Grote (heb ik bezocht), een middeleeuws stadhuis aan de markt waar alle terrassen vol waren met mensen die van het nazomerweer genoten.
In Aken was het nog even zoeken naar een slaapplek. Volgens de mevrouw van de VVV was zo goed als alles vol maar zij wist nog een plek in een klein hotel niet te ver weg. Dat bleek een spookhotel: geen receptie en telefonisch werd niet gereageerd. Het Ibis hotel bij het station bleek nog wel plek te hebben. Mijn Stella staat nu in een hoekje in de “Tiefgarage”.
Op advies van René heb ik gegeten in het Griekse restaurant Labyrint. Ik at Mezes en kreeg een groot bord met van alles wat: vooral veel groente en weinig vlees. Een combinatie die ik onderweg niet veel ben tegengekomen. Dat zal Reina goed doen.
Morgen fiets ik naar station Maastricht. Dat is ruim 30 km van Aken. De afstand valt me erg mee trouwens. En neem dan de eerste de beste trein naar Bussum Zuid. Het is welletjes geweest. Morgenavond lekker in mijn eigen bed slapen. Wel eerst nog even uitzoeken hoe de fiets mee gaat in de trein.
Dus nog een dag en een verslag en dan zit de reis erop.
Aken, dagafstand 108 km; totaalafstand 2053 km
14 September 2021 - 07:41
Arjan:
Bijna thuis Henk,
Ik heb genoten in ieder geval; bedankt.
Groet,
Arjan -
14 September 2021 - 08:17
Foke:
Wat een verrassing dat je morgen al weer thuis bent! Veel fietsplezier deze laatste dag! -
14 September 2021 - 09:08
Miep:
Goeie laatste reis. Een wens vervuld. Fijne thuiskomst. Miep -
14 September 2021 - 13:53
Ad:
De zon schijnt in Bussum.
Fijn dat je zo'n mooie tocht gemaakt hebt. Je hebt er velen een plezier mee gedaan.
Groet Ad -
14 September 2021 - 19:17
Geertje Cremer:
Lekker met de trein naar huis.
We hebben genoten van je verslagen. Wel thuis.